Alpská kuchyně 5x jinak

 

Tým školní kuchyně ze ZŠ Mohylová se rozhodl, že nebude s cestováním do Alpských zemí čekat až na jarní prázdniny. Pro celou Mohylku proto připravil „Alpský týden“, ve kterém měli školní strávníci možnost ochutnat vyhlášené speciality z italských, německých, francouzských, švýcarských a rakouských Alp. Pochutnali jsme si na vídeňském řízku s rakouským bramborovým salátem, na kuřeti po curyšsku, na tresce s dijonskou omáčkou, ochutnali jsme netradiční celozrnný knedlík s vepřovou plecí na zelí a také vynikající těstoviny se slaninou, sušenými rajčaty a parmezánem. I polévky byly zvolené tak, aby vystihly typickou kuchyni té dané země. Ač byly kombinace použitých surovin v pokrmech často neobvyklé, žáci i dospělí si chodili každý den přidávat. Alpské obědy měly jednoduše veliký úspěch.

To by však nebyly naše paní kuchařky, kdyby zážitek z tohoto týdne plného originálních jídel měl zůstat pouze u chutí. Již při příchodu do školní jídelny bylo všem na první pohled jasné, že je čeká něco netradičního. Na výdejním okénku byla nalepena cedulka s nápisem „BUFFET“, vedle výdeje stály opřené sjezdové lyže, běžky, hůlky a saně. Na nástěnce nad bufetovým pultem byly každý den aktuální informace týkající se právě té země, jejíž pokrm kuchařský tým na oběd uvařil. Drobné detaily v podobě typických pletených palčáků, kulicha či šály celý „alpský“ jídelní prostor vtipně dotvářely.

Děkujeme celému týmu paní kuchařek za to, s jakou chutí, nadšením a vtipem obohacují nejen školní jídelníček. Děkujeme jim za všechna ta vynikající jídla, která nám každý den vaří a s úsměvy na tvářích vydávají.

Screenshot_20220130-223903_Samsung-Internet-606x1024.jpgIMG-20220128-WA0005-768x1024.jpgIMG-20220128-WA0004-1024x828.jpgIMG-20220128-WA0003-1024x849.jpgIMG-20220128-WA0002-1024x788.jpgIMG-20220128-WA0001-1024x768.jpg20220125_131016-768x1024.jpg20220125_130955-1024x768.jpg20220125_130913-1024x768.jpg20220125_130946-1024x868.jpg

 

We use cookies
Na naší webové stránce používáme cookies. Některé z nich jsou nutné pro běh stránky, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit vlastnosti stránky na základě uživatelských zkušeností (tracking cookies). Pro správný běh prosím povolte používání cookies.
Ok